Streamlabs tarafından üretilen ve klasik Open Broadcaster Software Studio programına rakip olarak piyasaya çıkartılan Streamlabs OBS nedir? Tamamen farklı bir arayüz ve otomasyon ile piyasaya çıkan OBS Studio diğer yayın araçları gibi canlı yayın yapma ve video içeriği üretme programıdır. Rakiplerinden farklı olarak geniş bir grafik arayüzü ve otomatik ayarlama sistemi bulunmaktadır.
Popüler bir yeni jenerasyon meslek haline gelen internet üzerinden canlı yayın yapma için kullanılan Streamlabs OBS aynı zamanda Youtube gibi platformlar için içerik kaydetmeye yaramaktadır. Streamlabs.com tarafından üretilen ve bir çok ünlü tasarım firması ile anlaşması olan Streamlabs birçok yayıncının ve üreticinin 2.tercihi durumundadır.
Yine klasik OBS Studio programında olduğu gibi açık kaynak kodlara sahiptir. Tema, eklenti ve stüdyo desteği bulunmaktadır. Eğer ücretsiz sürüm kullanıyorsanız Streamlabs’in bize sağlamış olduğu kütüphanede içeriklerin birçoğuna erişmek imkansızdır.
Streamlabs OBS Hangi Platformları Destekliyor?
Piyasada bulunan tüm canlı yayın programlarını destekleyen Streamlabs OBS oldukça kullanışlı bir programdır. Tam olarak desteklediği önemli platformlar ise aşağıdaki gibidir:
- Twitch (Tam Uyumlu)
- Facebook (Tam Uyumlu)
- Youtube
- Bigolive, Nonolive, Dlive vb.
Neden Streamlabs OBS Kullanmalıyım?
Eğer ki tercihinizi Streamlabs OBS üzerine yapmak istiyorsanız bu programın avantajlarını ve dezavantajlarını bir arada değerlendirmek gerekiyor. Peki neden mi bu programı kullanmalısınız? İşte size tüm yanıtlar;
- Ücretli abonelik alındığı taktirde yüzlerce premium (üst düzey) yayın grafiklerine ücretsiz erişim sağlayabilirsiniz.
- Kendi içerisinde barındırdığı test aracı sayesinde en iyi yayın ayarlarına otomatik olarak sahip olabilirsiniz. (Donanım ve internet testi)
- Streamlabs.com gibi geniş destek sunan bir internet sitesi ile tam otomasyon halinde çalışmaktadır.
- Sahne veya kaynak ekleme gibi işlemleri kolaylıkla halledebilirsiniz.
- Yine ücretli abone olduğunuz taktirde birçok özel eklentiye ulaşabilirsiniz.
Bu programı kullanırken yukarıda bahsetmiş olduğumuz üzere birçok pozitif durum mevcut. Ama tüm bunların yanında negatif yanları da yok değil. Örneğin ücretli abonelik gibi. Veya klasik OBS aksine bir tık daha fazla gecikme (delay) eklenmesi.
Net bir karar verdiniz mi? O zaman sizlere Streamlabs OBS programının nasıl kullanılacağı hakkında küçük detayları iletme vakti geldi.
Streamlabs OBS Nasıl Kullanılır?
Tam olarak bu canlı yayın aracını kullanmaya karar verdiyseniz aşağıdaki adımları takip ederek Streamlabs’i kolaylıkla bilgisayarınıza indirebilir ve kurulumunu yapabilirsiniz.
- https://streamlabs.com/?l=tr-TR adresine giriş yapıyoruz.
- Sağ üst kısımda yer alan “İndir” isimli butona tıklıyoruz.
- İndirmenin tamamlanmasını bekliyoruz.
- İndirme bittikten sonra indirmiş olduğumuz kurulum amacını başlatıyoruz ve kurulumun tamamlanmasını bekliyoruz.
- Kurulum işlemi bittikten sonra Streamlabs OBS programını çalıştırıyoruz.
- Karşımıza “Türkçe” dilinde kurulum sihirbazı çıkacak. Burada yer alan talimatları yapıyoruz ve programın bizim için en iyi ayarları otomatik olarak yapmasını bekliyoruz.
- Daha sonrasında ise yazılım tamamen kullanıma hazır hale geliyor. Dilerseniz yayına geçebilir veya ekran görüntüsü kaydı aracı ile video içerik üretebilirsiniz. Bu tamamen sizin tercihinize kalmış bir durum.
Streamlabs OBS programını bir süre ücretsiz bir şekilde kullanmanızı tavsiye ederiz. Eğer memnun kalırsanız ve yayınlarınızı daha profesyonel bir hale getirmek isterseniz daha sonrasında Prime üyelik alabilirsiniz. Bu sayede yüzlerce premium alert, overlay ve eklentiye erişebilirsiniz.