OBS Studio yani tam adıyla Open Broadcaster Software olarak bilinen bu program hakkında tüm detayları bir araya derledik. Günümüzün popüler mesleklerinden olan canlı yayıncılık ve video içeriği üreticiliği yapanların ilk tercih sebebi OBS’tir. OBS programı en net tanımı ile bir ekran kayıt aracıdır. Ekran görüntüsünü kaydeden ve tercih halinde sanal ortama yayımlamaya yarayan OBS tamamen ücretsiz bir programdır.
Open Broadcaster Software tüm kaynak kodları açık bir şekilde geliştirilmektedir. OBS Project (OBS Projesi) ismiyle Github üzerinden geliştirilmesine devam edilen bir programdır. En büyük artılarından bir tanesi hem Windows hem Linux işletim sistemini desteklemesidir.
Piyasaya ilk olarak OBS ismiyle çıkış yapan bu yazılım daha sonra yeni güncellemeler ile OBS Studio adını almıştır. 2021 yılında halen OBS Studio olarak gelişmeye devam etmektedir.
Geliştirici ekibin yaptığı bir açıklamada ise; Yazılımın artık televizyon kanallarında kullanılacak düzeye gelene kadar geliştirilmeye devam edeceği yönündedir.
OBS Studio Github Sayfası: https://github.com/obsproject/obs-studio
Neden OBS’i Tercih Etmeliyim?
Kullanımı oldukça kolay olan OBS Studio programının aynı zamanda arayüzü ve ayarları da tamamen kullanıcı dostudur. Aynı zamanda OBS kütüphanesinde bir çok eklentiyi desteklemektedir. Kullanım kolaylığının yanı sıra stabil olarak en düzgün çalışan canlı yayın uygulamalarından bir tanesidir.
- Kararlı olması.
- Kullanıcı dostu arayüzü.
- Sürekli güncelleme alması.
- Tüm platformlar ile tam uyumluluğu.
- Geniş bir eklenti havuzu.
- Düşük gecikme süresi
OBS Hangi Platformları Desteklemektedir?
OBS Studio bildiğiniz veya bilmediğiniz tüm canlı yayın platformları ile uyumlu çalışmaktadır. En eski ve en çok güncellenen yazılım olması vesilesiyle diğer rakip uygulamalar ile kıyaslandığı zaman en çok desteklenen programdır.
En yaygın olarak bilinen canlı yayın platformları ise;
- Twitch
- Youtube
- Nonolive, Bigolive, Dlive…
Kısacası aklınıza gelebilecek birçok canlı yayın platformunu destekleyen OBS Studio aynı zamanda özel bir istemciye sahiptir. Yani dışarıya yayın anahtarı ve yayın sunucusu bilgisi veren her canlı yayın platformu için kullanılabilir.
OBS Studio Nasıl Kullanılır?
OBS Studio kullanımı oldukça basittir. İlk olarak ürünün internet sitesine gideren son sürüm OBS Studio’yu indirelim.
Programın İnternet Sayfası: https://obsproject.com/tr
İndirmiş olduğumuz kurulum dosyasından yazılımı bilgisayarımıza kuralım. Daha sonrasında ise programı çalıştıralım. Eğer Twitch, Youtube veya benzeri popüler platformlarda yayın yapmak istiyorsanız zaten OBS sizi ayarlar konusunda yönlendiriyor. Kurulum sihirbazındaki yönergeleri takip edelim.
Tüm bunları yaptıktan sonra artık canlı yayına geçebilirsiniz. Sizde çağımızın popüler mesleklerinden olan canlı yayıncılığa ilk adımınızı atabilirsiniz. Eğer canlı yayın yapmak yerine sadece içerik üretmek istiyorsanız yapacağınız işlem oldukça basit. Canlı yayına geç butonunun altında bulunan kayda başla seçeneği ile videonuza başlayabilirsiniz. 2021 yılında içerik üretmek oldukça kolayken bunu OBS gibi bir programla yapmanın elbette avantajları da mevcut.
- Daha yüksek çözünürlükte daha düşük video boyutu.
- Ultra HD kalitede kayıt yapabilme.
- Benzersiz sahne geçişleri.
- Ayarlanabilir kısayol tuşları ile efekt ekleyebilme.
- Benzersiz filtre ve düzeltmeler.
Open Broadcaster Studio sizlere bir çok konuda kolaylık sağlar. Tamamen ücretsiz ve açık kaynak kodlu olan bu yazılım aynı zamanda yayıncılar arasında da en çok tercih edilendir. Eğer bu konuda istekliyseniz ve kaliteli bir video içerik üreticisi olmak istiyorsanız hemen yola çıkabilirsiniz.