STREAMING

Canlı Yayın Nasıl Açılır? (Detaylı Anlatım)

Canlı Yayın Nasıl Açılır? (Detaylı Anlatım)

Covid ile birlikte bir çoğumuz evlerimize kapanıp oyunlara ve internet üzerinden bir şeyler izlemeye yöneldik. Durum böyle olunca zaten popüler olan yayıncılık mesleği daha da popüler bir hale geldi. Canlı yayın nasıl açılır? ve canlı yayın için hangi programları kullanmalıyım? sorularını internet üzerinden oyun veya gezi yayını açmak isteyenler için yanıtladık.

Canlı Yayın Nasıl Açılır?

İnternet üzerinden canlı yayın yapmak günümüzde çok kolay bir hal aldı. Artık isteyen herkes bulunduğu konumdan canlı yayın açıp izleyicilerine bir şeyler paylaşabiliyor. Telefonunuza veya bilgisayarınıza indireceğiniz canlı yayın yapma uygulamaları sayesinde işiniz çok daha kolaylaşıyor. Canlı yayını yapabilmek için yüksek upload (yükleme hızı) değerlerine sahip olmanız yayının kalitesi için çok önemlidir. Aşağıdaki tabloda hangi kaliteyi kaç kbps yükleme hızıyla stabil olarak verebileceğinizi görebilirsiniz.

  • 1280 x 720 ( 720 P ) yayın yapabilmek için 1,200 – 4,000 kbps yükleme hızı
  • 1920 x 1080 ( 1080 P ) yayın yapabilmek için 4,000 – 8,000 kbps yükleme hızı
  • 3840 x 2160 ( 4K ) yayın yapabilmek için 8,000 – 14,000 kbps yükleme hızı

Bunun yanı sıra yayın yapacağınız cihazında donanım özelliklerinin yayın için yeterli olması gerekiyor. İyi bir bilgisayarınız ve hızlı bir internet bağlantınız varsa canlı yayın yapma uygulamalardan birini kullanarak yayını çok daha kaliteli bir şekilde yapabilirsiniz.

Canlı Yayın (Stream) Yapma Uygulamaları

Aşağıda yer verdiğimiz uygulamalar sisteminizi çok fazla yormadan yayın yapabilme olanağı sağlamaktadır. Lakin yayın kalitesi ve vereceğiniz bit rate değerlerine bağlı olarak mevcut sisteminizin hızını etkileyebilmektedir. Bu nedenle yayın yaparken farklı bir uygulama veya oyun açarsanız performans kayıpları yaşayabilirsiniz.

  • OBS
    • Yayın yapma programları arasında en eski olanıdır. Yayın ekranında yer almasını istediğiniz bir çok şeyi tek tek sizin eklemeniz gerekiyor. Çok fazla CPU tüketimi yaptığı için güçlü bir işlemciyle OBS kullanmanızı tavsiye ederiz. Fakat yapılan güncellemeler ile bu durum yavaş yavaş düzeltiliyor ve OBS çok daha kullanışlı hale getiriliyor.
  • OBS Live
    • OBS Live, OBS programının biraz daha iyileştirilmiş ve son kullanıcıya hitap eden halidir. Kullanıcılara standart OBS’e göre daha fazla seçenek sunmaktadır. Böylece yayın esnasında ekstra araçlara gereksinim duymadan yayına ait bilgilendirmeleri içeren verileri yayıncının görmesini sağlamaktadır.
  • Streamlabs
    • Canlı yayın yapmak istiyorsanız bu programı kesinlikle kullanmalısınız. Gerek arayüzü gerek arka planda çalışırken harcadığı RAM ve CPU kullanımı açısından tam olarak yayıncı dostudur. Streamlabs yalnızca yayın yapmak için bir araç değil aynı zamanda yayını zenginleştirmek için kullanılabiliyor. Streamlabs hesabınızı prime üyeliğe yükselterek yayın görselleri, yayın yapacağınız kanal için logolar, Twitch panel tasarımları ve bildirimleri indirip yayınınızda kullanabilirsiniz.
  • XSplit
    • XSplit’in adı çok fazla duyulmasa da biraz daha ileri seviye yayıncılık için tercih edilebilir. Bunun nedeni ise çok fazla son kullanıcı dostu olmamasıdır. Eğer ki yayıncılık üzerine bilgi ve deneyim sahibiyseniz XSplit tam size göre. Yayın için hazırlayacağınız bütün görselleri, tasarımları vb. içerikleri kendiniz eklemek zorundasınız. Bu yönüyle OBS’e çok fazla benzemektedir. Fakat XSplit çoklu ekranlar arası geçiş yapmanız gerektiği zaman diğer yayın yapma programlarına göre çok daha kullanışlıdır.

Sizler için hazırladığımız bu rehberde canlı yayın nasıl yapılır? sorusuna elimizden geldiğince yanıt vermeye çalıştık. Takıldığınız bir konu olursa yorumlar kısmından bizlere iletirseniz sorunun çözümü için önerilerde bulunabiliriz. Daha fazla rehber içerikler ve oyun haberleri için sitemizi sık sık ziyaret etmeyi unutmayın!

Paylaşımlar:
Konsey'in Benzer İçerikleri
1 Yorum
  • fafaslot
    fafaslot
    08:40'de 05/11/2022

    Bu güzel paylaşımınız için teşekkür ederim

    Reply
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir