Oyun Rehberleri

Need For Speed Serisi (Tarihsel Sıralama)

Need For Speed Serisi

Yarış oyunlarına gönül vermiş ve oynamaktan keyif alan oyuncular için Need For Speed oyunlarının yeri başkadır. Oyunun bu kadar sevilmesi ve oynanmasının nedeni, oyunculara sunulan içerik ve çıktığı döneme damga vuran grafikler diyebiliriz. Şimdiye kadar hiçbir NFS oyununu oynamadıysanız, Need For Speed serisi içindeki en son oyunlardan birini oynamanızı tavsiye ediyoruz.

Çıkış Tarihlerine Göre Need For Speed Serisi

Need For Speed oyunlarının hepsi yarış oyunları kategorisinde ikon haline geldi. 27 senedir devam eden yarış oyunları serisiyle oyun camiasındaki en uzun seriler arasında yerini almaktadır. Her yeni NFS oyunu, oyuncuların karşısına çok daha iyi grafikler ve klasikleşmiş NFS yarış mekanikleriyle çıkıyor.

Bu da serinin devamlılığını sağlayan en büyük etkenlerden birisidir diyebiliriz. Aşağıda, çıkış tarihlerine göre bütün Need For Speed serisi hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

The Need For Speed (1994)

Günümüze kadar uzanan NFS serilerinin ilk oyunudur. Serinin ilk oyunu çığı açan bir oyun olmasa da diğer NFS oyunlarından farklı olarak araç içi sürüş yapabiliyordunuz. Dönemine göre çok detaylı iç tasarım ve hareketli kadranlar oldukça etkileyiciydi.

Need For Speed 2 (1997)

NFS 2 ile birlikte oyuncular bomboş yollarda hızlı arabalarla yarışmaya başladı. Serinin ikinci oyununda McLaren F1’den tutun Ferrari F50’ye kadar bütün spor arabalar vardı. Ancak oyun beklentilerin altında bir grafikle çıktı. Bu PS 1 oyun konsolu için oldukça kötüydü ve oyundaki muhteşem araçları tam olarak oyunculara gösteremediler.

Need For Speed 3: Hot Pursuit (1998)

Serinin bir önceki oyunundan dersler alınmış olacak ki NFS 3’ün grafikleri dönemine göre oldukça hoş gözüküyordu. Bununla birlikte oyundaki seslendirmeler ve iyileştirilmiş sürük dinamikleri oyunculara sunuldu. Yeni oyunla birlikte oyuna yeni bir kovalama sistemi de entegre edildi. Bu kovala sisteminde ceza puanları, yollara yerleştirilmiş engeller ve yarışçıların lastiklerini patlatan dikenler oyunda yer aldı. Bu değişiklikler oyuna önemli bir oyuncu kitlesi topladı diyebiliriz.

Need For Speed: High Stakes (1999)

NFS: High Stakes ile birlikte grafikler çok daha iyileştirildi ve araç modellemeleri yavaş yavaş kaliteli hale gelmeye başladı. Oyunun şarkı seçimleri pek iyi değil ve Hot Pursuit oyununun biraz daha cilalanmış iyileştirilmiş hali olarak piyasaya çıkmıştı. Oyuna eklenmiş olan şampiyonluk sistemi bazı şeyleri zorlaştırmış olsa da oyunun performansı olumlu eleştiriler aldı.

Need For Speed: Porsche Unleashed (2000)

2000’li yıllara geldiğimizde Need For Speed serisi yeni bir oyun daha edinmiş oldu. Adından da anlaşılacağı üzere oyuncular, Porsche marka arabalarla yarışlar yaptı. Eski nesil Porsche’ların yol tutuşu ve hızı konusunda çok fazla şikayet olsa da en hırslı NFS oyunu olarak kabul ediliyor.

Need for Speed: Hot Pursuit 2 (2002)

Bu oyun, Hot Pursuit oyununun devam oyunu olarak çıktı. Bir devam oyununa göre oldukça yerinde grafikleri ve oynanışı vardı. Aynı zamanda dönemin en prestijli ve lüks spor arabaları da oyuna dahil edilmişti. Arabalar çok iyi gözüküyor, şarkılar çok daha iyi ve araç fizikleri oldukça iyi hale getirilmişti.

Need for Speed: Underground (2003)

Hot Pursuit hype dönemi geçtikten sonra piyasaya yeni bir NFS oyunu çıktı. NFS Underground çıkış yaptığı döneme damgasını vurdu. Underground, NFS serilerini her anlamda çok daha popüler hale getirdi. Oyunda büyük bir değişim yaşandı diyebiliriz. Araçlara yapılabilen modifikasyonalr ile oyuncular kendi tarzlarını arabalarına yansıtabildi. Bu da oyunun popülerliğini yayma konusunda oldukça başarılıydı.

Need for Speed: Underground 2 (2004)

Devam oyunu formülünü çok iyi uygulayan EA Underground için de bir devam oyunu geliştirdi. Need For Speed serisi içinde oyuncuların aklına gelen ilk oyun şüphesiz Underground 1 ve 2’dir. Devam oyunuyla birlikte haritada gezinebilme, daha fazla kişiselleştirme seçeneği, çok daha iyi araç sürüş mekanikleri ve grafikler oyunculara sunuldu. Aradan yıllar da geçse akıllardan silinmeyecek bir oyun olarak oyun dünyasında yerini almaktadır.

Need for Speed: Most Wanted (2005)

Need For Speed serisi dediğimizde klasik NFS oyunları ile modernlik arasında köprü görevi gören Most Wanted, akıllardan çıkmayan oyundur. İçerisinde Underground ve Hot Pursuit oyunlarından esintiler bulunuyor. Tabi bu oyunların çok daha iyileştirilmiş halleri Most Wanted çatısı altında bir araya geldi. Çok büyük bir harita olmasa da dönemine göre oldukça yeterli büyüklükte tasarlanmış şehirde birbirinden eğlenceli yarışlar yapılabiliyor.

Need for Speed: Carbon (2006)

NFS Carbon ile oyunun yakaladığı hype bir miktar duraksadı diyebiliriz. Bunun nedeni yarışların sürekli olarak karanlık bir havada geçmesi ve oyunun içeriklerinin isteneni verememesi diyebiliriz. Bunlara ek olarak Carbon’un serinin önceki oyunlarını çok fazla taklit etmesi oyunculardan olumsuz eleştiriler almasına neden oldu.

Need for Speed: ProStreet (2007)

Yarış oyunu simülasyonlarının en popüler olduğu dönemde piyasaya çıkan NFS ProStreet, oynanış olarak Grid ve Forza’ya benzerliğiyle dikkat çekiyordu. Bu oyunla birlikte yarışlar sokaklar yerine bir anda çok fazla seyircinin olduğu yarış pistlerine taşındı. Oyun her ne kadar simülasyona yaklaşmaya çalışsa da içindeki NFS ruhunu kaybetmemişti.

Need for Speed: Undercover (2008)

EA, ProStreet’in başarısızlığın üstüne serinin önceki oyunlarındaki tasarıma geri dönüş yaptı. Undercover ile eski havayı tekrar yakalamayı çalışan Need For Speed serisi ne yazık ki pek başarılı olamadı. Oyunun olumsuz eleştiriler almasına neden olan şey ise yetersiz açık dünya deneyimi ve pek hoş gözükmeyen grafiklerdi.

Need for Speed: Shift (2009)

Yarış oyunu simülasyonu sevenlerin ilgisini çekme konusunda başarılı bir girişmdi. Oyunun geliştirme sürecinde dış kaynak olarak Slightly Mad Studios kullanıldı ve bunun sonunda ortaya en iyi NFS oyunu ortaya çıktı. NFS Shift, işinde uzman bir şirket tarafından geliştirildiği için ProStreet’te karşılaşılan hatalar tekrardan yaşanmadı. Grafikler çok iyiydi, araç sürüş mekanikleri oldukça iyi ve kariyer modu mevcut yeteneklerinize göre şekillenebiliyordu. Need For Speed serisi içindeki en eğlenceli oyunlardan birisidir.

Need for Speed: Nitro (2009)

Ana oyunların yanına çıkarttıkları NFS Nitro ile biraz daha casual kitleye hitap ediyor. Nitro’da oyuncuların beklediği gerçekçi sürüş dinamikleri yerine hıza ve aksiyonlara önem verildi. Bu oyun Wii ve DS cihazlarında oldukça iyi çalışıyordu. Nitro’nun grafikleri çok daha cartoon olduğu için aile dostu bir oyun olarak ortaya çıktı.

Need for Speed: World (2010)

Need For Speed serisi içinde multiplayer olarak oynabilen NFS World, grafikleri ve oynanışı ile ilgiyi toplamayı başardı. Oyuncular Rockport City’de yan yana gelerek sokak yarışları yapabiliyordu. Oyuncuların araç sürerken kullanabileceği yetenekler de işin içine girince oyun oldukça eğlenceliydi. Her şeyin iyi olmasına rağmen oyun çağın ötesinde olduğu için bu onu kötü bir sona götürdü.

Need for Speed: Hot Pursuit (2010)

Hot Pursuit markasının eski hype’ını tekrardan canlandırmak isteyen EA, 2010 yılında bu oyunu çıkarttı. Oyundaki grafikler, araç modellemeleri ve çevre tasarımları oldukça şık ve yerinde gözüküyordu.

Shift 2: Unleashed (2011)

Yine Slightly Mad Studios tarafından geliştirilen Shift 2: Unleashed, ana oyundan biraz daha uzaklaştı. Oyunculara gerçekçi sürüş ve kaza dinamikleriyle birlikte detaylı dünya, araba ve pist tasarımlarını da sunuyor. Bütün bu özellikleri sayesinde oyun dünyasında çok fazla olumlu eleştiri alarak başarıya ulaştı.

Need for Speed: The Run (2011)

Aynı NFS: World’de olduğu gibi The Run da 2011 yılına oldukça iddialı bir çıkış yaptı. Araç modelleri, sürüş dinamikleri, müzikler ve genel tasarım anlamında dönemine göre çok hoş gözüküyordu. Hikaye üzerinden ilerleyen yarışlar ve oyun akışı oyuna ayrı bir hava kattı diyebiliriz. Ancak bu durum ilk başta iyiymiş gibi gözükse de araya giren sahneler oyunun akışını çok fazla kesiyor.

Need for Speed: Most Wanted (2012)

2010 yılında piyasaya çıkan Hot Pursuit remake’in başarısının üstüne Need For Speed serisi içinde en çok sevilen Most Wanted için de bir remake yapıldı. Bu oyunla birlikte kariyerın uzunluğu azaltıldı, araç modifikasyonları kısıldı ve AI’ların yarışlardaki performansı aşırı adaletsizdi. Oyunculara sunulan bu içerikler çok fazla sevilmemişti.

Need for Speed Rivals (2013)

Çarpraz platform desteği ile çıkışını yapan Rivals, Need For Speed serisi içinde piyasaya en kötü giriş yapan oyun olarak düşünülüyor. Oyunun konsollar ile uyumluluğu için birçok konuda gösterdiği fedakarlıklar olmasına karşın yükleme süreleri ve grafikler oldukça iyiydi. Rivals ile birlikte oyunculara arcade yarış deneyimi sunulmaya başlandı.

Need for Speed: No Limits (2015)

Firemonkeys Studios tarafından geliştirilen NFS No Limits, grafik ve 3D modellemeleri açısından oldukça yenilikçiydi. Serinin önceki oyunlarındaki modifikasyon, sokak yarışları ve polis kovalamacaları gibi birçok elementi bir araya getirdi. Oyun mobil’de olduğu için oyun içi satın almalarla çok daha hızlı gelişebiliyorsunuz.

Need for Speed (2015)

Oyunculara gerçek bir NFS deneyimi sunmak için geliştirilmiş grafikler ve güçlendirilmiş modifikasyon motoruyla birlikte piyasaya çıktı. Bunlara verilen öncelik oldukça iyiydi fakat arabaların sürüş dinamikleri oldukça kötüydü. Neyse ki oyuncular bu oyunu çok hızlı bir şekilde unuttular.

Need for Speed Payback (2017)

Need For Speed serisi içindeki oyunların kaliteleri her yıl daha da arttı. 2015 yılındaki başarısız girişimden sonra Payback ile birlikte oyuncuların karşısına çıkan EA, bu sefer onları farklı bir oyun deneyimi sunuyordu. Hikaye üzerinden ilerleyen yarışlar ve aşırı iyi grafikler bir hayli hoştu. Araç parçalarını yükseltmek için kullanılan kart yükseltme sistemi de bir yenilik olarak oyunculara sunulmuştu.

Need for Speed Heat (2019)

NFS Heat, Ghost Games’in Frostbite mühendislik stüdyosuna dönüşmeden önceki son projeleriydi. Need For Speed serisi içinde yer alan oyunlar içindeki en kötü oyun olmasa da NFS serisinin 2000’li yıllardaki havasını veremedi. Oyun çıkış yaptıktan sonra oyuncular tarafından çok fazla karışık yorum aldı.

Need for Speed Unbound (2022)

Need For Speed serisi arasında en son çıkan Unbound, önceki oyunlarından farklı olarak çizgi roman sanat tasarımı ve grafiti şeklinde efektler ile gerçekçiliği harmanlayan oyun dizaynıyla oyun severlerin karşısına çıktı. Açık dünya sürüşleri ve geliştirilmiş araç modifikasyonlarına sahip. Oyunun konsol sürümünün bilgisayar sürümüne göre daha fazla olumlu oy aldığını söylemek isteriz.

Sonuç

Need For Speed serisi şimdilik Unbound ile son buldu. Önümüzdeki yıllarda daha iyi NFS oyunları göreceğimizi ümit ediyoruz. Need For Speed serisi hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Cevaplarınızı yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz. Daha fazla oyun rehberleri için ilgili kategoriye göz atmayı unutmayın.

Paylaşımlar:

Konsey'in Benzer İçerikleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir