Oyun Rehberleri

FPS ve Hz Arasındaki Fark Nedir? Hangisi Daha Yüksek Olmalı?

FPS ve Hz Arasındaki Fark Nedir?

Oyuncuların büyük bir çoğunluğu FPS ve Hz arasındaki fark konusunda kafa karışıklığı yaşıyor. Bu iki terim birbirleri yerine kullanılıyor olsa da farklı anlamlara sahiplerdir. Bu yazımızda FPS ve Hertz (Hz) terimleri ne anlama gelir sorusunun cevabını vereceğimiz gibi ikisi arasındaki farkları da oyun tutkunlarıyla paylaşacağız.

FPS Nedir?

FPS (Frame Per Second) teriminin Türkçe karşılığı Saniye Başına Kare olarak bilinir. FPS, görüntünün anlık kare hızını ölçümlemede kullanılan bir terimdir.

FPS (Saniye Başına Kare) birbiri ardına oluşturulan görüntülerin yakalanarak ekranda ne kadar sıklıkla görüntülendiğini belirtir. Düşük FPS değerlerinde oluşturulan görüntülerde sorunlar olabileceği gibi yüksek FPS değerine sahip görüntülerdeki hareketler çok daha iyi gözükecektir.

Video oyunları için FPS biraz daha farklı şekilde ifade edilebilir. Oyunlardaki grafiklerin, animasyonların ve birçok işlemin gerçekleştirilip ekrana aktarılma sıklığında grafik işlemcileri rol oynar. Grafik işlemcisi, oyunlardaki görüntüleri ne kadar sık işleyip ekrana gönderirse o kadar yüksek FPS değeri elde edilir.

Hz Nedir?

Monitör ve televizyonların etiketlerinde 60 Hz, 75 Hz ve 120 Hz gibi ifadeler yer alır. Hertz (Hz), ekran tarafından alınan görüntünün saniyede kaç defa yenilendiğini gösterir. 60 Hz yenileme hızına sahip bir monitör, oluşturulan pikselleri saniyede maksimum 60 defa yeniler. 120 Hz yenileme hızında da aynı şekilde pikseller saniyede maksimum 120 defa yenilenir.

Monitörlerin Hz miktarı yükseldikçe görüntülerdeki akıcılık artıyor. 120 Hz ve üzeri yenileme hızına sahip monitörlerde Valorant, CS 2, PUBG gibi anlık tepkilerin önemli olduğu oyunlar çok daha iyi deneyimlenebilir. Hz miktarı yüksek olan monitörler saniyede daha fazla piksel yenilediği için oyunculara daha hızlı tepki verme imkânı tanır.

FPS ve Hz Arasındaki Fark Nedir?

FPS ve Hz arasındaki fark çok basit bir şekilde açıklanabilir. FPS, görüntünün kare hızını belirtirken Hz, monitörün bu görüntüyü saniyede kaç defa yenilediğini belirler. Bu yönüyle FPS ve Hz birbirleriyle ilişkilidir. Güncel donanımlara sahip güçlü bir bilgisayarda 60 Hz yenileme hızına sahip monitör kullanıldığı zaman ekranda yırtılmalar meydana gelebilir.

Ekrandaki yırtılmaların temel sebebi ise bilgisayarın oyunu çok yüksek FPS değerlerinde oynatırke, monitörün bu görüntüyü 60 Hz gibi düşük yenileme hızlarında gösterebiliyor olmasıdır. Diğer bir deyişle 120 FPS alabildiğiniz oyunları 60 Hz monitörle oynadığınız zaman görüntü yırtılmaları ortaya çıkar.

Günümüzde ekran kartı ve monitör üreticileri görüntü yırtılması gibi sorunların önüne geçmek için farklı teknolojiler geliştiriyor. V-Sync, FreeSync ve G-Sync teknolojileri AAA (Triple-A) oyun gibi yüksek grafiklere sahip oyunlarda en iyi deneyimi sunabiliyor.

FPS mi Daha Yüksek olmalı Hz mi?

FPS ve Hz arasındaki fark için oluşan kafa karışıklığını giderdiğimize göre hangisinin daha yüksek olması gerektiğini açıklayabiliriz. Oyunlarda sorunsuz ve akıcı bir deneyim elde etmek istiyorsanız FPS değeri yüksek olmalıdır. Ancak oyunlardaki FPS değeri, monitörün yenileme hızı (Hz) ile eşit olmadığında görüntü sorunları oluşabileceği için FPS ve monitörün Hz değerinin birbirlerine çok yakın olması gerekiyor.

Özet

Bu yazımıda FPS ve Hz arasındaki fark nedir sorusunu yanıtlayarak iki terim hakkında detaylı bilgileri oyun severler ile paylaştık. Diğer bilgilendirici oyun rehberleri içerikleri için hemen https://oyuncukonseyi.com/oyun-rehberleri/ bağlantısını ziyaret et!

Paylaşımlar:

Konsey'in Benzer İçerikleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir