Oyun İncelemeleri

Capitalism Lab: Biri Efsane Mi Dedi?

Capitalism Lab İncelemesi

Yönetim türündeki oyunların atası sayılabilecek olan Capitalism oyununu hatırlar mısınız? Özellikle çıktığı ilk yıllarda büyük bir fırtına estiren bu oyunun halen geliştirildiğini biliyor muydunuz? Oyun platformlarında bulamayacağınız bir Capitalism sürümü mevcut! Capitalism Lab isimli oyunun bu yeni sürümü halen geliştirilmeye devam ediyor! Bu sürümü ise nereden nasıl satın alabileceğinize yazının içerisinde yer vereceğiz.

Capitalism Lab Nasıl Bir Oyun?

Enlight Software firmasına bu oyunu inceleyebilmemiz için tarafımıza gönderdikleri ürün anahtarı için teşekkür ederiz. Hatırlayacağınız üzere Enlight Software Capitalism serisinin geliştirici firması.
İnceleme yazısına başlamadan önce oyunu ilk defa oynayacaklar için bazı bilgiler verelim.

  • Eğer oyunu ilk defa oynuyorsanız oyun içinde bulunan öğretilerle (tutorial) oyuna başlamanız büyük bir önem arz ediyor. Öğretici içerisinde yer alan her eğitim oyunda kritik noktaları öğrenmenize yarıyor. Tek bir eğitim senaryosu ise ortalama 10-15 dakika kadar sürüyor.
  • Eğer oyunu ek paketler ile satın aldıysanız (DLC) oyuna ilk giriş ekranında oyunu öğrenene kadar ek paketleri kapatın. Çünkü; oyunun sunduğu ek paketler ekstra içerik oluşturduğundan karmaşıklığı artırabiliyor. Bu yüzden oyunu iyice anladıktan sonra ek paketleri tek tek aktif ederek oynamanız çok daha verimli olacaktır.
  • Oyunu izleyerek öğrenmek isterseniz Enlight tarafından önerilen videolara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Nereden ve Nasıl Satın Alabilirim?

Açıkçası en son 2000’li yılların başında oynadığım bu efsaneye tekrar bir giriş yapmak beni fazlasıyla heyecanlandırdı. Uzun yıllardır bir oyun için heyecanlandığımı hatırlamıyordum. Capitalism benim çocukluğuma etki eden oyunların başında gelmektedir. O dönem öğrenmek için gerçekten günler harcamış ve çözmeyi başarmıştım. Sonrasında ise yıllarca büyük bir keyifle oynadım. Şimdi oyunun böyle yenilenmiş halini görmek beni fazlasıyla şaşırttı.. Şahsi olarak ben bu oyunu neden daha önce göremedim gerçekten bilmiyorum. Tahminimce oyun platformlarına o kadar odaklanmışım ki..

Oyunun dijital oyun platformlarında olmadığını söylemiştim. Bu yüzden oyunu satın almak için oyunun kendi internet sitesini kullanmanız gerekiyor. Şöyle ki;

  1. Oyunun resmi internet sitesi olan https://www.capitalismlab.com/ ‘a giriş yapın.
  2. Ana sayfada biraz aşağıya indiğiniz zaman veya yukarı menüden “Buy Game” seçeneğine tıkladıktan sonra güncel teklifleri göreceksiniz. İster bundle halinde ek paketlerle birlikte, isterseniz sadece oyunu seçebilir ve ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
  3. Ödemeyi yaptıktan sonra “Download” kısmından oyunu indirin. Ödeme sonrası ulaştığınız ürün anahtarını üyeliğinize tanımlayın ve oyunu oynamaya başlayın!

Ayrıca meraklısına serinin eski oyunlarından bazılarını Steam’de bulabilirsiniz. Capitalism Plus ve Capitalism 2 benim görebildiklerim oldu. Başka var mı detaylı bakamadım ama bütçeyi güncel oyuna yatırmak çok daha mantıklı olacaktır..

Capitalism Lab Sistem Gereksinimleri

Oyunun halen güncellendiğini sizlere söylemiştim. Bu yüzden endişe duymamanız adına Capitalism Lab sistem gereksinimlerini sizlere sunacağım. Bilgisayarım yada kullandığım işletim sistemi kaldırır mı gibi konuları düşünmek zorunda kalmayın!

İşletim Sistemi: Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10, Windows 11
İşlemci: 1 GHz CPU veya üzeri
RAM: 2 GB veya üzeri.
Disk Alanı: 700 MB
DirectX: DirectX 9.0 uyumlu, en az 1024 x 768 çözünürlüğü, en fazla ise 1920×1080’e kadar destekler.
İnternet Bağlantısı: Gerekli

Göründüğü üzere Windows 11 desteği bile olan oyun için endişelenmenize hiç gerek yok. İnternet bağlantısının günümüzde her evde olduğunu düşünürsek o konuda da çok bir sıkıntı olmayacaktır. Fakat benim gibi çok fazla yolculuk ediyorsanız bu konuda biraz sitem edilebilir (:

Capitalism Lab’a İlk Bakış!

Ne kadar heyecanlı olduğumdan bahsetmiştim değil mi? Oyuna ilk girdiğimde bu heyecan fazlasıyla devam etti. Yeni bir menü. HD kalite Capitalism görüntüsü. Ekranda beliren resimlerin çocukluk dönemini hatırlatması. O kadar fazla detay ile geçmişten günümüze karmaşık duygular yaşamadım değil. Şimdi göreceğiniz resim 1920×1080 çözünürlükte Capitalism Lab oyununun ana menüsünden.

Capitalism Lab: Biri Efsane Mi Dedi? - Oyun İncelemeleri

Evet, sizinde göreceğiniz üzere bu kalitede bir ekran gerçekten başlangıç aşamasını ilgi çekici kılıyor. Yıllardır oynamadığım oyuna başlamadan önce yazının başında da belirttiğim öğretici görevlerini yapmam gerekiyor. Çünkü birçok mekaniği hatırlamadığım gibi değişen çok şey olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden ilk olarak tutorial görevlerini yapacağım.

Öğretici aşamasında toplamda 8 farklı görev yer alıyor. Tamamını yapmanız ortalama olarak 90-100 dakika kadar sürüyor. Fakat bu tarz mikro yönetim oyunlarında mekaniğin tamamına hakim olmanız oldukça yararınıza olacaktır. Bu yüzden 8 görevi başarıyla yaptıktan sonra yeni bir oyuna başlamanız bence en iyi seçenek olacaktır.

Grafikler

Capilasim Lab inceleme yazımızın başında oyunun artık HD halde olduğunu söylemiştik. Sürekli güncelleme almasıyla, Windows 11 desteği ve varsa bilgisayarınızın HDR modu sayesinde oldukça kaliteli bir görüntüyle karşılaşıyoruz. Gerçekten böylesine eski bir devin günümüzün güncelliğine ulaşması oldukça önemli. Sizlere oyun içerisinden bir resim bırakıyorum.

Örnek bir kentin nasıl göründüğünü yukarıda bulunan görselden görüyorsunuz. Eski Capitalism serilerini hatırlayınca böyle bir grafik ile karşılaşmak oldukça mutluluk vericiydi. Bu yüzden grafik anlamında puanımızı oyunun geldiği yıla göre vereceğiz.

Grafikler: 100/100

Sesler

Bu tarz oyunlarda ses kalitesinin çok yüksek bir önemi olmadığından bahsetmemiz gerekiyor. Capitalism Lab oyununda da ses kalitesi olarak çok yüksek bir beklentiye girmenize gerek yok. Klasik bir yönetim oyununda bulunan seslerden çok bir farkı olmadığını söyleyebiliriz.

Oyun müzikleri konusunda ise açıkçası ben şahsi olarak müziği tamamen kapattım. Mikro yönetim sistemine sahip bir oyunda çok fazla ses kalitesi aramadığımız için puanlamayı yaparken biraz adil olacağız. 10 puan kırmamızın sebebi her ne kadar oyun müzikleri önemli olmasa bile bu kategoride bulunan bazı oyunlarda gerçekten oyun müziğini kapatmadan oynayabiliyoruz.

Sesler: 95/100

Oynanış

Oyuna ilk girdiğim zaman benim en çok merak ettiğim konu oynanış kısmında nasıl değişiklikler olduğuydu. Yapımcıların tahminime göre eski Capitalism havasını bozmamak adına oyun içi arayüz konusunda çok bir değişikliğe gitmemesi bende birazcık hayal kırıklığı yarattı diyebilirim. Çünkü modern bir arayüz ile oyun çok daha büyük bir kitleye hitap edebilirdi. Şuan sahip olduğu arayüz kötü mü? Hayır, çok kullanışlı ve bir yönetim oyununda olması gerektiği gibi. Fakat modern grafiklere modern bir arayüz çok daha yakışırdı.

Kontroller ve oynanış unsurlarını değerlendirdiğim zaman oyun ilk oyundaki kadar iyi bir fonksiyona sahip. Yani oyunu oynarken herhangi bir sıkıntı çekmez ve kolaylıkla neyin ne olduğunu biraz oynadıktan sonra kavrayabilirsiniz. Bu kullanım kolaylığının bu şekilde olması Capitalism’i Capitalism yapan unsurlardan bir tanesi. Arayüzden 5 puan kırıyoruz.

Oynanış: 95/100

Optimizasyon

Capilasim Lab oynamak için çok yüksek bir bilgisayara sahip olmanız gerekmiyor. Zaten oyun arka planda veriler üzerine oluştuğu için ortalama bir işlemci ve basit bir ekran kartı yeterli oluyor. Fakat oynanış sırasında çok fazla veri birikince kasıp kasmama sorunu var mı diye soruyorsanız oyun gerçekten optimizasyon anlamında çok iyi yapılmış. Enlight Software bu konuda iyi iş çıkardığı gibi oyunu Windows 11 dahil uyumlu hale getirmesi de ekstra bir artı.

Aynı zamanda oyunun mod desteği bulunduğunu ve kendi sitesinden birçok ekstra ek içeriği ücretsiz olarak indirebileceğinizide bilgi olarak ekleyelim. Tüm bunların sonrasında Capitalism Lab optimizasyon konusunda bizden tam puan alıyor.

Optimizasyon: 100/100

Fiyat

Capitalism Lab anlattığımız üzere Steam, Epic Games veya benzer bir platformda satışta değil. Oyuna sadece kendi sitesinden ulaşabiliyorsunuz. Bu yüzden fiyat ortalaması kur cinsinden hesaplanıyor. Kendi paramıza çevirdiğimiz zaman gerçekten yüksek bir bedelle karşılaşıyoruz. Steam gibi dolar kurunu Türkiye’ye özel aşağılarda tutan platformlarda karşılaştığımız fiyat tablosundan yukarıda fiyata sahip olan oyunu değerlendirirken kur karşılığında bakmak hata olacaktır.

Aynı zamanda capitalismlab.com adresine girdiğinizde özel bundle fiyatları ile karşılaşıyorsunuz. Eğer bütçeniz yeterli değilse özel günleri bekleyerek güzel bir bundle fiyatı yakalayabilir ve indirimli bir şekilde satın alabilirsiniz.

Fiyat: 85/100 (₺ karşılığı baz alınarak değerlendirildi.)

Capitalism Lab Alınır Mı?

Genel olarak eski günleri hatırlamak oldukça güzeldi. 2023 yılında Capitalism oyunu olarak değerlendirirsek evet yine alınır. Çünkü mikro yönetim oyunlarının atası diyebileceğim Capitalism Lab halen içerisinde yüzlerce farklı özelliği barındırıyor. Çıkan ek paketleri ile birlikte içeriğin daha fazla gelişmesi büyük bir pozitif olarak karşımıza çıkıyor. Halen güncelleme aldığını düşünürsek eğer bütçeniz yeterliyse kesinlikle alabilirsiniz. Bütçeniz yeterli değilse özel günleri bekleyebilir ve indirime girmişse tam paket ve ek paketler dahil bundle halinde satın alabilirsiniz.

Capitalism Lab incelemesi içerisinde oyunun tüm pozitif ve negatif unsurlarına yer vermeye çalıştık. Daha fazla oyun incelemeleri için inceleme kategorisine göz atabilir veya Konsey’in diğer içeriklerinden faydalanabilirsiniz.

Paylaşımlar:
Konsey'in Benzer İçerikleri
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir