Oyun Rehberleri

Football Manager: Genç Oyuncu Yetiştirme Rehberi

FM Genç Oyuncu Yetiştirme Rehberi

Football Manager oynamanın getirdiği en büyük sorumluluklardan bir tanesi de genç oyunculara yönelmeniz olacaktır. Genç oyuncular sizlere uzun yıllar katkı sağlar ve büyük getirileri olur. Football Manager: Genç Oyuncu Yetiştirme Rehberi ile bu konuda fazlasıyla bilgi sahibi olabileceksiniz. Oyuncu alıp yetiştirmek ve alt yapıdan A takıma yükseltmek gibi 2 farklı tercihiniz olacaktır. Bu 2 tercihi de doğru kullanırsanız takım iskeletinde güzel bir oluşum sağlayabilirsiniz. Şahsi olarak ben her zaman bu 2 seçeneği birleştiriyorum. 1-2 oyuncuyu alt yapıdan A takıma yükseltirken her sezon 1-2 oyuncuyu da potansiyeline bakıp transfer ediyorum.

Elbette genç oyuncu yetiştirmenin kendine göre farklı zorlukları var. Antrenmanları ile ilgilenmeli ve sakatlık durumlarını sürekli kontrol altında tutmalısınız. Güzel bir tesise sahip olmanın yanı sıra aynı zamanda kaliteli bir antrenör ekibini de takımınızda bulundurmalısınız. Birde işin tutmama boyutu var elbette. Aldığınız her oyuncu kendini geliştirecek diye bir şey yok. Bazı oyuncular 24-25 yaşlarına kadar gelişim gösteremiyor ve kaybolup gidiyorlar. Football Manager 2022’nin doğası gereği potansiyelli oyuncuların potansiyellerine en verimli şekilde ulaştıkları en büyük yaş 23 gösteriliyor. Yani bir oyuncu en büyük gelişimini 23 yaşının sonuna kadar gösteriyor daha sonrasında ise gelişim hızı yavaşlıyor.

Bu yüzden sabırlı olmalısınız. Aynı zamanda istisna oyuncular hariç genç oyuncular istikrarlı performans gösteremezler. Bir maç iyi oynarken diğer maç hata yapabilirler. Genç oyuncu yetiştirirken sabır çok önemli. Çok fazla uzatmadan Football Manager: Genç Oyuncu Yetiştirme Rehberi ayrıntıları ile devam edelim.

Doğru Tesisleri Kullanın!

Genç oyuncuları yetiştirirken doğru antrenman tesislerini kullanmaya özen gösterin. Nasıl mı? Eğer genç oyunculara yönelik bir kadro planlaması yaptıysanız sattığınız her oyuncudan gelen parayı tesisleri geliştirmek için kullanın. Maksimum seviyeye gelene kadar tüm bütçeyi tesislere yatırın. Belki 1 yıldızdan olacaksınız ama geleceğe 20 yıldız kazandıracaksınız. Gelişmiş tesislere sahip olmak size bir çok avantaj kazandırır. Bunlar;

  • Oyuncular potansiyellerine daha hızlı ulaşırlar.
  • Yeni oyuncu alırken sizi tercih etmek için bir ekstra sebep sunmuş olursunuz.
  • Oyuncu kiralarken büyük takımlar önceliği size verir.
  • Daha kaliteli idman yapabilirsiniz.
  • Alt yapıya yükselen genç yeteneklerin kalitesi artar.

Saydığım sebeplerden ötürü antrenman tesislerinin doğru kullanımı oldukça önemlidir. Ben gittiğim her takımda bütçem doğrultusunda ilk yatırımı her zaman tesislere yapmayı tercih ediyorum. Bu sayede oyuncularımı taktik ve teknik anlamda daha hızlı yetiştirebiliyorum.

Antrenör Kalitesini Artırın!

Football Manager oynarken birçok oyuncunun yaptığı hataların başında antrenör ekibini doğru kuramamak gelir. Buna sebebiyet veren onlarca şey vardır elbette. Fakat en büyük sebep genellikle bütçeden kaynaklanır. Bazen transfer yapmak her şeyi çözmez. Football Manager belirli yapı taşlarından oluşan bir oyundur. Antrenör ekibiniz yani teknik heyetinizde bu yapı taşlarının başında yer alır.

Kaliteli bir teknik heyete sahip olmanız sizlere birçok getiri sağlar. Fakat başlıca getirileri şu şekilde olacaktır;

  • Oyuncular daha hızlı gelişirler.
  • Oyuncuların takım uyumu yüksek hızda artar.
  • Taktik çalışmalarınızı daha hızlı kavrarlar.
  • Antrenman kaçırmamaya özen gösterirler.
  • Antrenmanlardan en yüksek verimi alırlar.
  • Oynadıkları mevkilere göre gelişim gösterirler.

Saydığımız maddelere baktığımız zaman teknik heyet kalitesinin ne denli öneme sahip olduğunu görebiliriz. Bu durum sadece genç oyuncularda değil, tüm takım içinde geçerlidir. Ben teknik heyet personellerini seçerken ortak bir payda olması açısından her personelin gençlerle çalışma kabiliyetinin en az 10-12 olmasına özen gösteriyorum.

Gözlemci Ekibinizi Verimli Kullanın!

Son yıllarda gözlemcilik Football Manager için değişken bir özellik haline geldi. İlk olarak ayrı bir sekmeye alınan bu özellik daha sonra kendi içerisinde özel bir bütçeye sahip çok ayrı bir olaya büründü. Yani Football Manager için olmazsa olmaz yapı taşlarından bir diğeri de gözlemcilik oldu desek yanlış olmayacaktır. Takımdan takıma bütçe değişikliği gösteren gözlemcilik için verimlilik oldukça önemli.

  • Gözlemci ekibinizi yenileyin. Farklı uluslardan gözlemci almaya özen gösterin. Bu sayede her piyasada bilgi birikimine sahip olacaklardır.
  • Gözlemcilerinizin potansiyelli oyuncu bulma yetenekleri yüksek olmalıdır. Bu sayede yanılgı payları en az olacak ve hata yapma şansınız çok düşecektir.
  • Bütçenize göre görevlendirmeler yapın. Örneğin alt liglerde oynuyorsanız pahalı liglere gözlemci göndermeyin. Kulübünüzün itibarı, bütçesi ve oynadığı ligi kafanızda hesaplayıp gözlemcileri öyle görevlendirin. Örneğin bir Anadolu kulübü çalıştırıyorsanız İngiltere liglerine gözlemci göndermeyin. Makedonya, İsveç, Afrika veya benzer liglere görevlendirme yapın. Bu sayede doğru oyuncular alabilir ve oyuncu havuzunuzu alabileceğiniz oyunculardan oluşturabilirsiniz.
  • Her turnuvaya gözlemci göndermeyin. Teknik personele gözlemcilik görevlendirme yapılandırması sorumluluğu vermeyin. Bizzat kendiniz ayarlayın.

Bu saydıklarımızı yapmanız durumunuzda oynadığınız takıma uygun çok iyi bir oyuncu havuzu oluşturabilirsiniz. Bu sayede sattığınız oyuncuların yerlerini doldururken zorlanmazsınız. Ayrıca onlarca farklı wonderkid oyuncu bulabilirsiniz.

Oynatamadığınız Oyuncuları Kiraya Verin!

Kiralık transferler oyuncuların gelişimi açısından oldukça önemlidir. Fakat bu sistemi inşa ederken dikkat etmeniz gereken püf noktalar var. Eğer potansiyelli oyuncularınız için doğru kulüpleri bulamazsanız kiralık sistemi olumsuz yönde yansıyacak ve gelişim yerine oyuncularınız mevcut yeteneklerini de kaybedeceklerdir. Kiralık oyuncuları geliştirmek için dikkat etmeniz gerekenler;

  • Oyuncularınız kesinlikle ilk 11’de başlayacağı kulüplerle anlaşmalısınız.
  • Oyuncunuzun rekabetini üst düzeyde tutmalısınız. Örneklemek gerekirse: Anlık yetenekleri PTT ligi düzeyinde olan bir oyuncuyu 2.liglerde oynatmayın. Rekabet seviyesi yeteneğiyle eşdeğer olursa oyuncunuz daha hızlı gelişim gösterecektir.
  • Kiralık verdiğiniz kulübün antrenman tesislerinin kalitesine bakmayı unutmayın. Düşük teknolojide antrenman tesisine sahip kulüplerde oyuncularınız kolay kolay gelişmezler.
  • Kiraya verdiğiniz oyuncularınız kulüplerinde anlaşmaya rağmen forma giyemiyorsa çağırabildiğiniz ilk anda çağırın. Çünkü mutsuz durumdaki oyuncular gelişim göstermezler. Mutlu olmalarını sağlamak için sürekli forma giyebilmeleri gerekmektedir.

Bu şartları sağladığınız oyuncuları kiraya vermeyi unutmayın. Fakat kendi tesisleriniz iyiyse ve sonradan da olsa bir oyuncuyu senede en az 20 maçta oynatırım diyorsanız o oyuncuları kiraya vermek yerine kendiniz geliştirin. Kulüpte tutmanız her zaman daha iyi gelişim sağlar. Kiralık formülü sadece forma giyemeyecek oyuncular için geçerlidir.

Football Manager: Genç Oyuncu Yetiştirme Rehberi ile karşınızdaydık. Daha fazla Football Manager içeriği için ilgili kategoriye göz atabilirsiniz. Unutmamanız ve tekrar hatırlamanız gereken bir şey var. Genç oyuncu yetiştirmek bu oyunun adeta sanatı gibidir. Keyfi çok ayrıdır. Bir oyuncuyu 15-16 yaşlarından itibaren ilgilenip 25 yaşlarına geldiğinde yıldız yapabildiyseniz bunun gururu çok başkadır. Bu yüzden sabırlı olmanız ve inanmanız gerekir.

Paylaşımlar:
Konsey'in Benzer İçerikleri
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir